Bayer – znanost za bolji život
Bayer je svjetski priznata inovacijska kompanija s tradicijom starom više od 150 godina te ključnim kompetencijama u područjima zdravlja i poljoprivrede. Razvijamo nove molekule za upotrebu u inovativnim proizvodima i rješenjima u unapređenju zdravlja ljudi, životinja i biljaka. Naše aktivnosti istraživanja i razvoja su temeljene na dubokom razumijevanju biohemijskih procesa u živim organizmima. Zajedno, pod okriljem znanosti za bolji život, naša poslovanja čine jak, privlačan i izbalansiran portfolij koji je otporan na zahtjevne fluktuacije kao i potencijalne rizike. Naše poslovanje se rukovodi kroz tri divizije -Pharmaceuticals, Consumer Health i Crop Science kao i poslovnu jedinicu Animal Health koje su također izvještavajući segmenti. Bayer još uvijek posjeduje 53% Covestro AG. Covestro stoga i dalje ostaje potpuno konsolidovani reportirajući segment. Na dan 31.12.2016. godine Bayer grupa zapošljavala je 115.200 ljudi diljem svijeta.

Profil i organizacija
Bayer Pharma Sarajevo osnovan je 1997. godine kada je imao jednog uposlenika. Predstavništvo Schering AG osnovano je 2001. godine i te godine imao je svega tri uposlena.
Tokom 2007 uspješno je izvršena akvizicija ove dvije kompanije i osnovan je današnji Bayer d.o.o. Sarajevo koji broji ukupno 18 uposlenika.
Divizija Pharmaceuticals, naša najveća divizija po pitanju prodaje, usmerena je na područja poslovanja u kojima želimo da ostvarimo značajne doprinose napretku medicine. Ta područja su onkologija, kardiologija i hematologija, ginekologija, neurologija, infektivne bolesti, zaštita muškog zdravlja, oftalmologija kao i dijagnostika.
Consumer Health nudi uravnoteženi portfolij bezreceptnih proizvoda kojima pomaže ljudima u olakšavanju brige o sebi i svome zdravlju. Posebno orijentisanih za liječenje prehlade, proizvode iz područja dermatologije i njege stopala, za rješavanje problema s probavnim sistemom te dodatke prehrani.
Crop Scinence odjel u kooperaciji sa Bayer d.o.o. Hrvatska, posluje u područjima zaštite bilja i nepoljoprivrednih površina te sjemena. Bayer također postiže dobar progres u refinanciranju dogovorene akvizicije Monsanto.
Divizija Animal Health je zastupljena na području Bosne i Hercegovine putem kompanije Vetox d.o.o. Sarajevo.
Naše vrijednosti
Posvećeni smo održivom upravljanju i izvršavanju naše društvene i etičke odgovornosti kao korporativnih građana. Bayerove korporativne vrednosti: liderstvo, integritet, fleksibilnost i efikasnost – koje predstavlja akronim LIFE (ŽIVOT) – naša su zvijezda vodilja dok radimo na ispunjenju naše misije „Bayer: Science For A Better Life“.

Naš brend
Brend Bayer jedan je od najjačih i najprepoznatljivijih svjetskih brendova, što je posljedica 150-godišnje tradicije postojanog upravljanja brendom. U posljednje vrijeme još smo više povećali vrijednost brenda jer smo se prvenstveno usredotočili na naš korporativni brend te još više učvrstili vezu s našim prepoznatljivimproizvodima.

Analizom poznate agencije za brendiranje Interbrand iz 2015. vrijednost Bayerova brenda procijenjena je na 6,3 milijarde eura, što je za 12 posto više u odnosu na prošlu godinu. Interbrand smatra kako je to posljedica maksimalnog iskorištavanja brend arhitekture i uspješnog brendiranja kao globalnog poslodavca.
Naši proizvodi
Naš širok portfolij proizvoda sadrži mnoge svjetski poznate brendove koji su doprinijeli jačanju prepoznatljivosti Bayer brenda. Neki od njih već godinama pomažu našim kupcima, dok su drugi tek nedavno izašli iz laboratorija. Ciljano koristimo aktivne sastojke koji ubrzavaju biohemijske procese u živim organizmima. Iako se ljudi, životinje i biljke međusobno razlikuju, molekularni mehanizmi funkcioniraju na jednak način u svim živim bićima. Aktivni sastojci ubrzavaju ili pokreću pozitivne procese te obustavljaju ili usporavaju negativne procese. To je zapravo smisao bioloških znanosti (Life Sciences). A mi svojim inovativnim proizvodima pridonosimo povećanju kvalitete života.
Ključna obećanja
Reputaciju kvalitetnog poslodavca stvorili smo na temelju četiri ključna obećanja:
Br. 1
Bayer vam daje slobodu i mogućnost propitivanja statusa quo i razmišljanja unaprijed.
Br. 2
Bayer vam pruža priliku za otvorenu i nadahnjujuću suradnju s ljudima koji dijele vašu strast za pretvaranjem originalnih ideja u rješenja.
Br. 3
Bayerove ideje nadahnute su najvećim izazovima društva i služe poboljšanju kvalitete mnogih života, a naša promišljanja proizlaze iz potreba korisnika.
Br. 4
Bayer vam nudi mogućnost da utječete na važne promjene kao dio vodeće kompanije koja je dovoljno utjecajna i ustrajna da poboljša kvalitetu života ne samo danas nego i u budućnosti.

Bayer d.o.o. Sarajevo
Trg solidarnosti 2A
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: 0038733941600
Web-site: www.bayer.com