NOVOSTI

Uvođenjem zdravstvenih vijeća do unapređenja prava pacijenata

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati analize trenutnog stanja vezano za formiranje zdravstvenih vijeća u Kantonu Sarajevo.

Danas je u Sarajevu, u prostorijama Media Centra, održan okrugli stol na temu ”Uloga zdravstvenih vijeća u unapređenju prava pacijenata”, na kojem su sudjelovali predstavnici institucija i organizacija koje rade s pacijentima u Bosni i Hercegovini.

Cilj okruglog stola je bio da, kroz promociju uloge zdravstvenih vijeća u teoriji i praksi, skrenuti pozornost na važnost uspostave partnerskih odnosa u sustavu zdravstva i formiranje zdravstvenih vijeća na području Kantona Sarajevo.

”Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH ovim putem želi dati podršku udruženjima pacijenata i njihovim aktivnostima na promociji i uspostavi zdravstvenih vijeća, kao načina za unaprijeđenje prava pacijenata”, izjavila je Ana Petrović, predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH, dodavši: ”Udruženje se, kroz svoje aktivnosti, zalaže za kvalitetnu reformu zdravstvenog sektora u BiH i s tim ciljem promovirati ćemo i poštivanje prava pacijenata na inovaciju istaknuta u Europskoj povelji o pravima pacijenata ”Rimska povelja”, a koja su djelomično ugrađena u Zakon o pravima ,obvezama i odgovornostima pacijenata u BiH.”

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati analize trenutnog stanja vezano za formiranje zdravstvenih vijeća u Kantonu Sarajevo, a prikazan je i edukacijski film koji detaljno pojašnjava ulogu i način formiranja zdravstvenih vijeća općenito.

”Zbog čega zdravstvena vijeća nisu zaživjela u praksi? Što o tome misle predstavnici nevladinog sektora? Koje su ključne nadležnosti zdravstvenih vijeća? Što o svemu misle građani?”, su samo neka od pitanja koja su postavljena sugovornicima i građanima u filmu, a to su ujedno i teme za koje se učesnici ovog okruglog stola nadaju da će pokrenuti javnu raspravu na ovu temu, priopćeno je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *