- oktobar 2016. | ŽENEVA – Povećanje poreza na zašećerena pića može dovesti do smanjenja njihove potrošnje i smanjenja problema gojaznosti, pojave dijabetesa tipa 2, i propadanja zuba, navodi se u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Prema navodima izvještaja pod nazivom „Fiskalne politike usmjerene na prehranu i prevenciju nezaraznih bolesti (NCD)“, fiskalne politike, koje bi predvidjele povećanje cijene ovih pića za 20% bi rezultirale odgovarajućim smanjenim konzumiranjem ovakvih proizvoda.
Smanjenje konzumiranja zašećerenih pića znači manji ukupan unos „slobodnih šećera“ i kalorija, poboljšanje ishrane i manji broj osoba koje oboljevaju od gojaznosti, dijabetesa i propadanja zuba.
Pojam slobodni šećeri se odnosi na monosaharide (kao što su glukoza i fruktoza) i disaharide
(saharoza ili obični sećer), koje proizvođači, kuhari ili potrošači dodaju hrani i pićima, kao i šećerima koji su prirodno prisutni u medu, sirupima, voćnim sokovima i koncentriranim voćnim sokovima.