NOVOSTI

Svjetski dan borbe protiv hepatitisa

Eliminiranje hepatitisa: SZO

27. juli 2017, Geneva – Novi podaci Svjetske zdravstvene organizacije prikupljeni u 28 zemalja, što predstavalja otprilike 70% zaraženih u svjetu, ukazuju da se napori u eliminaciji hepatitisa povećavaju. Objavljeni na Svjetski dan borbe protiv hepatitisa, podaci otkrivaju da svih 28 država imaju uspostavljene nacionalne komisije za eliminaciju hepatitisa na visokom nivou (sa već određenim planovima i ciljevima) i da ih više od pola ima dodjeljena sredstva za finansiranje odgovora na hepatitis.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv hepatititsa, Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve države da nastave sa sprovođenjem svojih obaveza i da povećaju usluge kojima će se eliminirati hepatitis. Ove sedmice, SZO je također dodala i novi, genetski tretman na postojeću SZO listu odobrenih lijekova za hepatitis C, čime se povećava pristup terapiji, koja promovira prevenciju putem osiguranja ispravnosti vakcina i njihovog davanja, što je glavni faktor u smanjenju prenošenja hepatitisa tipa B i C.

Cijelo saopćenje za medije, kao i galeriju postera posebno napravljenih za Svjetski dan borbe protiv hepatitisa možete pogledati na: WHO – World Hepatitis Day

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *