NOVOSTI

Kodeks proizvođača inovativnih lijekova u BiH

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini kao članica EFPIA – Evropske federacije farmaceutske industrije i njenih udruženja usvojili su 2016. godine prvi kodeks ponašanja članica UIPL-a.

Prateći promjene u industriji koji su se dešavale od tog perioda do danas, UIPL je još jednom uskladilo svoj Kodeks, na Skupštini održanoj 30.03.2023. godine sa svim novim i najvažnijim odredbama EFPIA Kodeksa.

Nove izmjene Kodeksa odnose se na pitanja i strožija pravila u vezi organizacija konferencija, simpozija, radionica te mogućih priznatih troškova i odredbi za gostoprimstvo. Zatim na zabranu davanja, nuđenja ili obećavanja poklona zdravstvenim radnicima odnosno na regulaciju davanja donacija isključivo zdravstvenim organizacijama a nikako fizičkom licima i to samo u obrazovno – zdravstvene ili istraživačke svrhe u pisanoj formi uz obavezu čuvanja dokumentacije vezanu za izvršeni posao, a da ne postoji obaveza na protuuslugu zdravstvene organizacije.

Sve usklađene promjene Kodeksa odnosno pojačane mjere kontrole i uvođenje sankcija za utvrđene povrede Kodeksa prvenstveno imaju za cilj jačanje povjerenja u industriju te veću transparentnost kao i kvalitetniju suradnju sa zdravstvenim sektorom.

Kodeksa u odnosima sa zdravstvenim radnicima, zdravstvenim organizacijama i udruženjima pacijenata 2023 godinu, možete pročitati na linku ispod.

UIPL – Kodeks – bilingual

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *