NOVOSTI

Kako prepoznati vrijednost inovativne farmaceutske industrije u ostvarenju gospodarskog rasta?

Stopa PDV-a za sve lijekove koji nisu na listi HZZO-a ne bi bila smanjena s 25 na pet posto da farmaceutske tvrtke nisu na tome radile godinama, surađujući i s Ministarstvom zdravlja i s Ministarstvom financija. Ali u sinergiji, zajedno – udružene kao jedan glas industrije. Jedna od takvih udruga je i Inovativna farmaceutska inicijativa – iF!. Oni će, kao i sve ostale udruge u Hrvatskoj, nastaviti sa svojim inicijativama prema novoj vladi te zagovarati bolje poslovno okruženje.

Udruga iF! okuplja inovativne proizvođače lijekova prisutne na hrvatskom tržištu i već 22 godine kao nevladina, neprofitna, nepolitička i neovisna udruga, informiranjem i educiranjem svih zainteresiranih skupina utječe na politike, prakse i ponašanja kako bi se stvorio moderan i financijski održiv zdravstveni sustav u Hrvatskoj u kojem građani imaju podjednaku dostupnost zdravstvenoj zaštiti i rani pristup najboljim i najsigurnijim lijekovima, cjepivima i medicinskim proizvodima. Osim toga, ističu u toj Udruzi, puno rade na samoregulaciji i razvoju profesionalnog Kodeksa Udruge o principima etičkog promoviranja lijekova i prenošenja informacija općoj populaciji koji obavezuje sve članice udruge, unapređuju etičnost poslovanja i transparentnu kompeticiju na tržištu te tako jačaju povjerenje u svoju poziciju relevantnog i čvrstog partnera koji želi aktivno i odgovorno kreirati stabilan, održiv i učinkovit cjelokupni zdravstveni sustav.

-I upravo se u svemu tome mogu pronaći prednosti udruživanja. Svaka članica, sama za sebe, vrlo teško bi mogla posvetiti svoje resurse dugoročnim ciljevima te ostvarivati otvoren i konstruktivan dijalog s ključnim nosiocima uspostava politika te tako utjecati na stvaranje boljeg poslovnog okruženja, kao i na zaštitu svojih interesa – smatraju u toj udruzi, u kojoj se poslovima zagovaranja bavi izvršni direktor Sani Pogorilić.

Djelovanje im je propisano Statutom i podrazumijeva visoke etičke i poslovne procese unutar Udruge i svih njenih članica. Promicanje i podržavanje takvog načina rada, kažu, pomaže im u odgovornom lobiranju i zagovaranju u poslovanju:

-Ono ne znači samo utjecati na politike koje kreiraju to okruženje, odnosno na one koji donose odluke, već pažljivo analiziranje, razumijevanje i shvaćanje problema te predlaganje rješenja, kako bismo onima koji odlučuju mogli približiti naše stavove te pojasniti bit i posljedice pojedenih odluka – pojašnjavaju te dodaju da su otvoreni za razgovor i suradnju sa svim dionicima zdravstenog sustava, a to uključuje i udruge pacijenata i opću javnost. Kako je zdravstveni sustav ovisan o drugim brojnim sustavima, djelovanje im se ne zadržava samo u okvirima zdravstvene administracije. Obraćaju se svima i strateški projekti udruge usmjereni su na sve relevantne državne politike: od gospodarske do zdravstvene.
Osim spomenutog uspjeha sa smanjenom stopom PDV-a za sve lijekove koje se ne nalaze na listi HZZO-a, iza sebe imaju i druge uspješne inicijative koje su bile od interesa za sve dionike zdravstvenog sustava.

Jedan od njih vezana je uz opskrbu tržišta lijekova. Naime, ulaskom Hrvatske u EU došlo je do brojnih regulatornih izmjena, a neke od njih su zahtjevale promjenu zakonske regulative u Hrvatskoj. S ciljem da se osigura nesmetana opskrba tržišta lijekovima koji su registrirani u centralnim postupkom EU te izbjegnu nestašice lijekova i uništavanje već proizvedenih lijekova u vrijednosti od 40,5 milijuna eura, uspjeli su postići, uz razumijevanje i podršku Ministarstva zdravlja, da se sredinom 2014. u hitnu saborsku proceduru uvrste prijedlozi izmjene Zakona koji su tada i prihvaćeni.

-Nismo u svim inicijativama uvijek ni uspješni ni dovoljno brzi. Sazrijevamo zajedno s društvom u kojem živimo. Neprestano učimo i radimo na tome da naše djelovanje bude bolje, kako bismo na vrijeme i efikasnije mogli sa svim dionicima hrvatskog zdravstvenog i drugih sustava kreirati povoljnije ekonomsko, administrativno i političko okruženje. Vjerujemo da će naša nastojanja da u interesu bolesnika pronalazimo i ukazujemo na rješenja koje dovode do boljih kliničkih ishoda liječenja uz prihvatljiv financijski okvir biti prepoznata – u iF!-u.

U narednom razdoblju planiraju se i dalje zalagati za unapređenje zakonskih okvira kako bi se osiguralo etično poslovanje, transparentnost i poštivanje jednake tržišne utakmice za sve sudionike te osigurale uštede tamo gdje je to moguće unutar zakonodavnih okvira, a ta sredstva utrošila na poboljšanje kvalitete i ishoda liječenja bolesnika.

-Važan nam je cilj postizanje transparentnog i predvidivog okruženje po pitanju određivanja cijena i refundacije u kojem se vrednuje inovacija i poboljšava dostupnost inovativnih lijekova pa ćemo aktivno predlagati izmjene Zakona i Pravilnika. Drugi se cilj odnosi na prepoznavanje iF!-a kao partnera u kreiranju održivog zdravstvenog sustava koji inovativnim proizvodima, uslugama i politikom pomaže ostvarenju boljeg zdravlja i efikasnog sustava zdravstva. Radit ćemo na jačanju uloge pacijenata, uvođenju znanstveno utemeljene procjene zdravstvenih tehnologija, prihvaćanju zdravstvenih ishoda kao kriterija i mjere vrijednosti zdravstvenog sustava, a kroz sustavno uspostavljanje registara bolesti i s njima povezanih dijagnostičkih i terapijskih smjernica – ističu u iF!-u.

Također, napominju da im je važan i rad na postizanju svijesti da je ulaganje u zdravstvo sastavni dio gospodarske politike s ciljem ostvarenja gospodarskog rasta u uvjetima starenja populacije i smanjenja udjela radno sposobnih stanovnika.

-Naše će aktivnosti biti usmjerene na prepoznavanje ekonomske vrijednosti inovativne farmaceutske industrije u ostvarenju gospodarskog rasta, poboljšanje financiranja sustava zdravstva kroz evaluaciju trenutne organizacije i financiranja sustava zdravstva te prijedlog izmjena, ali i zalaganje za implementaciju važećih zakonskih odredbi o financiranju obaveznog zdravstvenog osiguranja – naglašavaju u iF!-u.

Dodaju da je pred njima i nastavak rada na velikim europskim projektima. Naime, oni su kao članica EFPIA-e (europskog udruženja farmaceutskih kompanija sa sjedištem u Bruxellesu) nosioc tih projekata u Hrvatskoj. Riječ je o implementacija projekta javne objave prijenosa vrijednosti, sustavnom promicanju i provedbi etičkih načela Kodeksa iF!-a, suradnja s ključnim dionicima vezano uz trajnu medicinsku izobrazbu liječnika te jačanje integriteta lanca nabave i opskrbe lijekovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *