NOVOSTI

Nove smjernice za primjenu lijekova kod djece s ciljem poboljšanja sigurnosti i učinkovitosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u suradnji s Međunarodnom farmaceutskom federacijom (FIP) izdala je nove smjernice namijenjene zdravstvenim djelatnicima koje se tiču propisivanja i primjene lijekova kod djece u slučajevima kada ne postoji odgovarajući odobreni lijek. Kvalitetniji pristup sigurnim i učinkovitim lijekovima važan je faktor u smanjenju smrtnosti djece, što je jedan od ciljeva održivog razvoja UN-a.

Ove smjernice, koje su rezultat više od pet godina rada različitih zdravstvenih stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne farmaceutske federacije, pridonose upravo tome.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u suradnji s Međunarodnom farmaceutskom federacijom (FIP) izdala je nove smjernice namijenjene zdravstvenim djelatnicima koje se tiču propisivanja i primjene lijekova kod djece u slučajevima kada ne postoji odgovarajući odobreni lijek. Smjernice su dostupne na web-stranicama ovih organizacija.

Pedijatri i zdravstveni stručnjaci iz cijelog svijeta već se duže vrijeme suočavaju s problemom nedostatka odobrenih i komercijalno dostupnih lijekova namijenjenih specifično djeci. Zbog toga, često su u farmakoterapiji djece prisiljeni primjenjivati dostupne lijekove za odrasle, uz postupke kao što su usitnjavanje (mrvljenje, drobljenje) tableta ili izrada samog farmaceutskog oblika.

Takav pristup može utjecati na kvalitetu, sigurnost i učinkovitost samog lijeka, te povećava vjerojatnost neprikladnog doziranja. Nove smjernice pružaju savjete utemeljene na dokazima, najboljim primjerima iz prakse, te pouzdanim znanstvenim i terapijskim principima. Primjerice, ako propisani lijek nije dostupan u formulaciji prikladnoj dobi djeteta, razmatra se korištenje drugog lijeka sličnog terapijskog učinka, a koji je dostupan u prikladnijoj formulaciji. Priloženi su i brojni primjeri.

Važnost izdavanja ovakvih smjernica, donesenih međunarodnim konsenzusom, naglasio je i dr. Vaillancourt iz dječje bolnice u Ontariu, ujedno i jedan od suradnika na smjernicama. Istaknuo je kako su djeca posebno osjetljiva na medikacijske pogreške i negativne posljedice koje iz njih proizlaze. Kako još uvijek u bolnicama postoji svakodnevna potreba za izradom složenih ljekovitih oblika za djecu, ove će smjernice zdravstvenim djelatnicima olakšati pristup problemu, ali i poboljšati krajnje ishode. Prisup smjernicama mora biti osiguran u svim zemljama svijeta, osobito onim slabije razvijenim, gdje su sam teret bolesti i potrebe za medikacijom veći. „Ovo je najbolja alternativa koju trenutno imamo, dok čekamo rješenja farmaceutske industrije i znanosti“ – naglašava dr. Kopp (WHO).

Kvalitetniji pristup sigurnim i učinkovitim lijekovima važan je faktor u smanjenju smrtnosti djece, što je jedan od ciljeva održivog razvoja UN-a. Ove smjernice, koje su rezultat više od pet godina rada različitih zdravstvenih stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne farmaceutske federacije, pridonose upravo tome.

IZVOR: FIP

PRILAGODILA: Nives Bebek (http://www.farmaceut.org/)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *