NOVOSTI

Vlasti Federacije BiH imaju na raspolaganju mjere koje bi im omogućile da unaprijede trenutni položaj pacijenata

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini pozdravlja inicijativu Doma naroda Parlamenta FBiH o održavanju tematske sjednice „Informacija o stanju u zdravstvenom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine sa prijedlogom mjera“ 30. juna 2016. godine, te smatra da je rasprava o ovom pitanju neophodna, kao i da ponuđena rješenja idu u prilog onima kojima su najviše potrebna – građanima Bosne i Hercegovine.

“Udruženje inovativnih proizvođača lijekova svesrdno podržava reformu zdravstva, i sva rješenja koja vode boljem, humanijem tretmanu pacijenata. U isto vrijeme, smatramo da Vlasti moraju voditi zdravstvenu politiku koja će jasno i transparentno pokazati gdje su napravljene uštede u sistemu, i gdje će one biti usmjerene,“ rekla je Ana Petrović direktorica UIPL-a, dodajući da u BiH već pet godina postoji problem uvođenja novih terapija i novih lijekova za pacijente.

Svaka ekonomija u razvoju, gdje je javna potrošnja ograničena aktivnim mjerama štednje, kao što je to slučaj u BiH, stavlja zdravstveni budžet pod stalni pritisak zadovoljavanja potreba svih pacijenata za liječenjem. Ipak, vlasti Federacije BiH imaju na raspolaganju mjere koje bi im omogućile značajno unapređenje trenutnog položaja pacijenata. Za početak, bilo bi pohvalno da Vlada Federacije osigura sredstva za svoj dio finansiranja fonda. Naime, Federacija je još 2002. godine usvojila Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je utemeljen federalni Fond solidarnosti pri Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Prema Odluci Vlade FBiH o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH za 2014. godinu, u Fond solidarnosti se izdvaja 10,2% od ukupnih prihoda po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje za finansiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti. U prethodnoj godini ova stopa je iznosila 9%, što je imalo uticaja na povećanje priliva prihoda u ovoj godini u odnosu na prethodnu. Nažalost, od 2002. godine Vlada je uplaćivala sredstva, ne na nivou zakonske obaveze, već samo toliko da bi se pokrili tekući deficiti koji su nastajali u federalnom Fondu solidarnosti.

Neke od dodatnih mjera bi svakako mogle uključivati uvođenje niže ili diferencirane stope PDV-a na lijekove, ukidanje carine na terapije koje se uvoze za kliničke studije ili za donacije, te usmjeravanje sredstava ostvarenih uštedom, nakon uvođenja generičkih terapija, na finansiranje novih terapija na koje pacijenti u BiH čekaju duže od pet godina. Trenutne inovativne terapije koje su na raspolaganju pacijentima su stare 5-10 godina. U međuvremenu, najnovije biološe i imunološke terapije s odličnim učincima su i dalje nedostupne pacijentima u BiH.

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH stoji na raspolaganju vlastima, ne samo Federacije Bosne i Hercegovine, nego čitave Bosne i Hercegovine, da svojim znanjem i naporima doprinese reformi zdravstvenog sistema, kako bi ono imalo zdrave osnove, i bilo od koristi svim građanima.

Za dodatne informacije, možete kontaktirati UIPL na + 387 33 921 764 ili office@uipl.ba. Više o Udruženju na www.uipl.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *