NOVOSTI

Europska komisija potpisala prvi ugovor o nabavi cjepiva s tvrtkom AstraZeneca

Europska komisija izvijestila je da je službenim potpisom obiju strana 27. kolovoza na snagu stupio prvi ugovor koji je Europska komisija u ime država članica EU-a sklopila s jednim farmaceutskim poduzećem. Taj će ugovor omogućiti nabavu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u svim državama članicama EU-a te doniranje tog cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom ili preusmjeravanje cjepiva u druge europske zemlje

 

Temeljem ovog ugovora sve će države članice moći kupiti 300 milijuna doza cjepiva koje proizvede tvrtka AstraZeneca te dodatnih 100 milijuna doza, što će se distribuirati razmjerno broju stanovnika. Europska komisija nastavlja pregovore o sličnim sporazumima s drugim proizvođačima cjepiva te je uspješno zaključila preliminarne razgovore s poduzećima Sanofi-GSK (31. srpnja), Johnson & Johnson (13. kolovoza), CureVac (18. kolovoza) i Moderna (24. kolovoza).

AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu udružili su snage kako bi razvili i distribuirali potencijalno cjepivo tog sveučilišta na osnovi rekombinantnog adenovirusa, koje bi trebalo spriječiti zarazu bolešću COVID-19. Potencijalno cjepivo tvrtke AstraZeneca već je u fazi II/III opsežnog kliničkog ispitivanja nakon obećavajućih rezultata faze I/II u smislu sigurnosti i imunogenosti.

Potpisani ugovor temelji se na sporazumu o prethodnoj kupnji sklopljenom 14. kolovoza s AstraZenecom, koji će se financirati sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu. „Uključivi savez za cjepiva” zemalja koje su započele pregovore s poduzećem AstraZeneca (Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska) zatražio je od Komisije da preuzme postupak i potpiše sporazum u ime svih država članica.

Odluka o potpori za cjepivo koje je ponudila tvrtka AstraZeneca donesena je, među ostalim, zbog razborita znanstvenog pristupa i primijenjene tehnologije (cjepivo ChAdOx1 razvijeno na osnovi nereplicirajućeg rekombinantnog adenovirusa čimpanze), brzine isporuke velikih količina, troškova, raspodjele rizika, odgovornosti i proizvodnog kapaciteta za opskrbu cijele Unije.

Foto: Shutterstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *