NOVOSTI

Inovativna farmaceutska industrija u BiH objavila podatke o ulaganjima u zdravstvo: Kroz transparentnost i jačanje povjerenja do kvalitetnije zdravstvene zaštite

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL), kako je i najavilo, objavilo je podatke o indirektnim investicijama kroz sponzorstva i donacije u zdravstveni sektor Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Riječ je o podacima koje članice UIPL-a, slijedeći pravila i zahtjeve EFPIA Kodeksa, objavljuju već drugu godinu zaredom, a odnose se na prijenose vrijednosti prema zdravstvenim radnicima i organizacijama u BiH.

 

 

Objava ovih podataka veliki je iskorak u provedbi niza korisnih projekata koji unapređuju javno zdravlje u BiH, a posebno u postizanju što veće transparentnosti. Zahvaljujući saradnji između proizvođača lijekova, zdravstvenih radnika, zdravstvenih organizacija i udruženja pacijenata, otkriveni su mnogi inovativni lijekovi koji su napravili revoluciju u liječenju brojnih oboljenja /npr.HIV, MS, terapije karcinoma/. Inovativna farmaceutska industrija već više od 20 godina pacijentima osigurava adekvatan pristup ovim lijekovima i u BiH.

 

Deset najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija (Roche, Boehringer Ingelheim, Novo Nordisk, AbbVie, Pfizer, Novartis, Eli Lilly, Takeda, Bayer, Sanofi) okupljenih u UIPL, uložilo je u 2020. godini 5,3 miliona KM kroz edukacije  i druge prijenose vrijednosti u korist bh. zdravstvenih radnika i organizacija. Članice UIPL-a od tog iznosa su čak 3,2 miliona usmjerile zdravstvenim organizacijama u BiH, odnosno kliničkim centrima, bolnicama, fakultetima, asocijacijama. Unutar tog segmenta posebno je značajna investicija od 2,2 miliona KM koliko su članice UIPL-a uložile u klinička istraživanja, naučne studije i informiranje  o inovativnoj industriji. Također, oko 2,2 miliona KM od ukupnih indirektnih investicija u 2020. godini usmjereno je zdravstvenimradnicima u svrhumedicinske edukacije i usavršavanja, najčešće kroz učešće na lokalnim i internacionalnim stručnim medicinskim skupovima.

 

 

Inovativne farmaceutske kompanije u BiH objavom svojih ulaganja u što bolju dostupnost lijekova i edukaciju, ujedno su demonstrirale i primjer dobre saradnje farmaceutske industrije i zdravstvenog sektora u našojdržavi. Važno je to naročito u aktuelnom trenutku pandemije bolesti COVID-19, kada se inovativna farmaceutska industrija potvrdila kao pouzdan partner bh. Zdravstvenog sistema, pruživši ogromnu podršku pacijentima, zdravstvenim radnicima i organizacijama.

 

Cilj tog partnerstvaupravo je da se kroz transparentnost i jačanje povjerenja osigura još kvalitetnija zdravstvena zaštita, usmjerena na dobrobit pacijenata. Stručna usavršavanja, kliničke studije i istraživanja u koja je investirano bitna su, naime, i s aspekta doprinosa efikasnosti i sigurnosti pojedinih lijekova ili medicinskih postupaka, a sve donosi i dodatnu vrijednost kroz besplatne lijekove i učinkovitije metode liječenja. Ovakvim ulaganjima inovativna farmaceutska industrija omogućila je i realizaciju obavezne edukacije ljekara, bez koje ne mogu obnavljati licence, a  za koje država, nažalost ne može  osigurati  finansijska sredstva.

 

Oslanjajući se na najbolja iskustva, etičnost i stručnost, inovativna farmaceutska industrija u BiH svojom podrškomdoprinosii poboljšanju procedura za uvrštavanje lijekova na liste obaveznog zdravstvenog osiguranja. Direktna korist za stanovništvo u Bosni i Hercegovini jeste bolji pristup lijekovima, a samim tim i bolji ishodi liječenja.

 

*Za prijenose vrijednosti u Bosni i Hercegovini, podaci su objavljeni na odgovarajućim službenim internetskim stranicama farmaceutskih kompanija, članica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini, kao i na  službenoj internet stranici Udruženja – putem postavljenih link – poveznica.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *