NOVOSTI

MEĐUNARODNI DAN RIJETKIH BOLESTI: UPOZNAJ RIJETKE OKO NAS! #upoznaj rijetke, daj glas onima kojima je glas potreban!

Pridružite se obilježavanju MEĐUNARODNOG DANA RIJETKIH BOLESTI u Bosni i Hercegovini. Akcija podizanja svijesti o rijetkim bolestima korak je naprijed u prepoznavanju potreba pacijenata, olakšavanja puta pacijenta i lakše integracije u društvo.
Kampanja „Upoznaj rijetke“ ima zadatak da kod građana probudi svijest o postojanju rijetkih bolesti na području BiH i regiona, te pokrene niz akcija koje će doprinijeti adekvatnoj brizi i stvaranju povoljnog životnog okruženja za osobe s rijetkim bolestima.
7 000 oboljenja u svijetu klasificirano je kao rijetke bolesti, a 300 000 miliona ljudi vodi bitku svaki dan. Bosanskohercegovački pacijenti svakodnevno se suočavaju sa izazovima liječenja, dugog dijagnostičkog puta, stigmatizacijom i diskriminacijom. Pacijenti oboljeli od rijetkih bolesti dio su naše zajednice, a da toga nismo ni svjesni.
Kampanja šalje jedinstvenu poruku : “Ako upoznaš, dati ćeš glas onima čiji se glas slabo čuje, dati ćeš snagu onima kojima je prijeko potrebna, naučiti ćeš druge da rijetki trebaju sva prava, kao i većina. Upoznaj rijetke!”
Podići svijest i pomoći sugrađanima u njihovoj svakodnevnoj životnoj borbi dužnost je svakog pojedinca. To možete uraditi putem najvećeg „oglašivača“ na svijetu – društvenih mreža koristeći #RareDisaseDay ili statement „Rijetki su snažni. Rijetki su ponosni. Rijetkih je mnogo. Rijetki su svuda oko nas.“. Podršku možete iskazati dijeljenjem oficijelnih vizuala i animacija kampanje, te pozivanjem svoje zajednice da se pridruže nesebičnom činu podrške.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *