NOVOSTI

Panelisti i učesnici konferencije “Healthcare as an Investment 2023”

Konferencija “Healthcare as an Investment 2023” okupila je stručnjake iz područja zdravstva, predstavnike vlade, privatnog sektora i druge dionike kako bi raspravljali o ključnim temama i izazovima u zdravstvu te razmijenili ideje i iskustva. Zajednički cilj jeste unaprijediti javno zdravstvo, poticati inovacije i pružiti smjernice za buduće investicije u zdravstvu.

Uvodnim riječima temu “Potreba za otpornim i modernizovanim zdravstvenim sistemom u BiH” prisutnim su se obratili Dubravka Bošnjak, ministrica Civilnih Poslova BiH, Aurelie Valtat iz Delegacije EU u BiH i Mark Handloff iz Ekonomskog odjela Ambasade SAD u BiH.

Pregled trenutnog stanja zdravstvenog sistema u BiH i identifikaciju ključnih prepreka podjelio je dr. Tarik Čatić, PhD Pharm.

U prvoj panel diskusiji o izazovima u rješavanju barijera u zdravstvu učestvovali su mr. ph. Zoran Šantić, Ministarstvo Zdravstva FBiH, mr. ph. Davor Peštović, Ministarstvo Civilnih Poslova Bosne i Hercegovine i mr. sc. Borko Rajič dr. med., pedijatar hematoonkolog, SKB Mostar.

Viziju budućnosti odnosno uvid u oblikovanje budućih reformi zdravstva sa osvrtom na trenutni model finansiranja pružio je Prof. dr. Muamer Halilbasić, direktor Ekonomskog Instituta Sarajevo.

Inovativna rješenja kao ključ uspješne reforme – bila je tema drugog panela koja je uključila zastupnicu u Parlamentu FBiH, mr. ph. Belmu Kapo, zamjenicu direktora ALMBiH, mr. ph. Sabinu Bešlagić, i šefa klinike za onkologiju KCUS, prof. dr. sci. Semir Bešlija, zajedno s moderatorom prof. dr. Eldinom Mehićem.

O usklađivanju s međunarodnim standardima za plasiranje medicinskih uređaja na tržište govorila je Stephanie Shedd iz Agencije za hranu i lijekove SAD.

Koji su to najnoviji trendovi digitalne transformacije i zašto je digitalizacija ključ efikasnijeg zdravstvenog sistema predstavio je Michael Pilkiewicz, Generalni menadžer za IQVIA za Ukrajinu, Adria i Baltičku regiju.

Putem zooma uključio se Mark Boyd koji je dao osvrt na to šta BiH treba da uradi da oformi podatkovani zdravstveni ekosistem.

I na kraju konferencije “Healthcare as an Investment 2023” u razmjeni informacija o trenutnom nivou digitalizacije u zdravstvu, načinima kako ista može uticati na poboljšanje zdravstvene zaštite i prevencije, učestvovali su dipl. iur. Denis Husić, direktor ZZO TK, mag.oec. Kosovac Muamer, direktor ZZO KS, Michael Pilkiewicz, GM za IQVIA, dipl.iur Velimir Novak, rukovoditelj Sektoraza zdravstvo ZZO HNK, prim. dr. Senad Huseinagić, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, dr. med Gordana Savin, spec. porodične medicine – Pomoćnik direktora DZ Bjeljina i putem zoom linka predstavnik UK Open Digitala.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *