NOVOSTI

Sarajevo domaćin konferencije na temu “Biološki i biološki slični lijekovi – značaj i upotreba”

U organizaciji Udruženja inovativnih proizvođača lijekova, Sarajevo će biti domaćin konferencije na temu „Biološki i biološki slični lijekovi – značaj i upotreba“, koja će se održati u četvrtak 10. maja 2018. godine u hotelu Novotel – Bristol (Fra Filipa Lastrića 2, Sarajevo).

Biološki lijekovi predstavljaju revolucionaran tretman u liječenju pacijenata, pružajući dodatne i efikasne terapije za veliki broj akutnih i kroničnih oboljenja. Mnogi od ovih lijekova značajno su doprinijeli liječenju različitih stanja i bolesti, postavili nove terapijske ciljeve i omogućili bolji kvalitet života bolesnika.

Budući da su i biološki i biološki slični lijekovi još uvijek nedovoljeno zastupljeni u terapijskim protokolima u FBiH Udruženje inovativnih proizvođača lijekova želi ovom konferencijom pružiti dodatne informacije i predstaviti dosadašnja iskustva liječnika u BiH s ovom vrstom lijekova ostalim zdravstvenim radnicima kao i kolegama ljekarima, kako bi omogućili pacijentima ne samo nove, već i sigurne i provjerene lijekove.

U okviru konferencije predavači, stručnjaci u segmentu bioloških i biološki sličnih lijekova iz Bosne i Hercegovine, imati će priliku komunicirati i razmijeniti iskustva kroz četiri osnovne teme: Proizvodnja bioloških lijekova i kontrola kvaliteta; Zakonska regulativa u BiH; Upotreba bioloških i bioloških sličnih lijekova – klinička iskustva; Postmarketinško praćenje sigurnosni aspekti.

Očekuje se učešće oko stotinu zdravstvenih radnika i to: ljekari specijalisti – onkolozi, hematolozi, gastroenterolozi, reumatolozi, dijabetolozi, bolnički farmaceuti, predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva, nadležnih ministarstava, fondova zdravstvenog osiguranja, kliničkih centara, WHO, i Direkcije za EU integracije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *