NOVOSTI

Etičnost i transparentnost od sada i evropska obaveza poslovanja inovativne farmaceutske industrije u BiH

U Sarajevu je, 25.02.2019. godine održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Udruženja inovativnih proizvođača lijekova (UIPL) predstavili ulazak ovog udruženja u evropsku porodicu farmacetuske industrije. „Rezultat znanja i iskustva, te entuzijazma članica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova rezultiralo je time da je UIPL dobio ravnopravno članstvo u Evropskoj federaciji farmaceutske industrije i udruženja – EFPIA,“ izjavila je Ana Petrović, predsjednica UIPLa. Punopravnom članstvo će omogućiti da inovacije dolaze brže do pacijenata, i bit će omogućen rani pristup najboljim i najsigurnijim lijekovima, cjepivima i medicinskim proizvodima.

EFPIA okuplja 36 nacionalnih udruženja i 40 vodećih farmaceutskih kompanija, s ciljem istraživanja, razvoja i omogućavanja pristupa pacijenata inovativnim lijekovima, koji će poboljšati kvalitet života pacijenata. Članstvo u ovom udruženju je veliki iskorak za inovativnu farmaceutsku industriju koja djeluje u BiH, ali ono nosi svoje obaveze i koristi, kojima je krajnji cilj poboljšanje pristupa lijekovima korisnicima zdravstvenog sistema – pacijentima.

„Cilj je omogućiti pristup inovativnim terapijama svim pacijentima, koje su provjerene i pouzdane.  Udruženje, odnosno njegovih 12 članica, je posvećeno građenju snažnijeg povjerenja između farmaceutske industrije, medicinske zajednice, i društva,“ rekla je Ana Petrović, direktorica UIPLa. Prema njoj, „ključno je omogućiti lijekove provjerenog kvaliteta, koji su sigurni za upotrebu, i koji se koriste u zemljama koje su relevantne za Bosnu i Hercegovinu.“

„Ulazak u evropsku porodicu farmaceutske industrije znači uvođenje transparentnije saradnje ljekara i inovativne farmaceutske industrije, transparetnost procesa načina dolaska lijeka do pacijenta, ali i transparentnost načina utroška novca. Naravno, naš krajnji cilj je što prije dovesti inovativne lijekove, ali i terapije, do pacijenata u BiH, tako da ne moraju čekati po 10 i više godina na nove lijekove,“ izjavio je Damir Babić, predsjednik Upravnog odbora UIPL.

Prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Komore ljekara/lječnika FBiH, smatra da „sistem ne postoji bez ljekara, proizvođača lijekova, i pacijenata. A prisustvo inovativnih terapija u liječenju, i transparentnost odnosa farmaceutske industrije i ljekara je upravo onaj segment pokretač u unapređenju brige za pacijenta,“ dodavši da je njemu, kao ljekaru „naročito važno da pacijenti imaju jednak pristup inovativnim terapijama, koje će im omogućiti što normalniji i bezbolniji život.“

U UIPLu su svjesni da samim pristupanjem u EFPIA nije kraj njihovim naporima ka uvođenju inovacija u medicini kao put prema boljem zdravlju ljudi i produbljivanju partnerstva sa svim zainteresiranim stranama radi unaprjeđenja zdravstvenog sustava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *