NOVOSTI

Odgovor evropske inovativne farmaceutske industrije na pandemiju virusa COVID-19

Kako se uticaj corona virusa nastavlja osjećati širom svijeta, uključujući i smrti u Francuskoj i Italiji, inovativna biofarmaceutska industrija u Evropi ostaje posvećena globalnim naporima brige o oboljelima, zadržavanju širenja virusa, i razvoju sredstava za borbu sa budućim epidemijama.
Članice EFPIA su izuzetno angažirane u okviru Inicijative inovativnih lijekova kako bi ubrzali zajednička istraživanja, i identificirale sva odgovarajućih sredstava u svojim arhivama koji mogu poslužiti za razvoj dijagnosticiranja, vakcina i terapija u borbi protiv corona virusa. Uz to, inovativna farmaceutska industrija u Evropi pruža finansijsku podršku, kao i donacije u sredstvima, organizacijama koje rade na terenu i također blisko sarađuje sa evropskim, kineskim i svjetskim zdravstvenim institucijama u borbi protiv ove globalne izvanredne zdravstvene situacije. Mnoge članice EFPIA su usmjerile svoje napore na polju istraživanja i razvoja (R&D) ili pružaju donacije u obliku lijekova i kritične medicinske opreme, kao i finansijsku podršku onima na prvim linijama borbe protiv virusa.
Donosimo vam samo nekoliko primjera kako evropske inovativne biofarmaceutske kompanije pomažu borbu protiv corona virusa:

Napori na polju R&D
Članice EFPIAsu angažirane i pružaju podršku razvoju zajedničkih istraživanja kako bi ubrzali razvoj terapija i dijagnostike za corona virus, time dopunjujući trenutne globalne aktivnosti za pronalaženje CoV vakcina. Pojedine članice su donirale istraživačke spojeve koji imaju potencijal da liječe corona virus u slučaju potrebe i za kliničke studije, uključujući spojeve koji su ranije testirani na drugim viralnim patogenima kao što su ebola i HIV. Druge članice istažuju varijante vakcina za prevenciju i rade registraciju postojećih portfolija istraživanja kako bi identificirali dodatne potencijalne terapije za istraživanje i razvoj.

Partnerstva
Kompanije članice EFPIAsarađuju sa relevantnim evropskim i globalnim institucijama javnog zdravstva, uključujući Inicijativu za inovativne lijekove, Evropsku agenciju za lijekove, državne zdravstvene vlasti širom Evrope, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kineskim vlastima u oblasti javnog zdravstva, uključujući i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Kine, i mnogim drugima organizacijama uključenim u rješavanje ove zdravstvene krize. Ove saradnje se odvijaju primarno na području istraživanja i razvoja, uključujući procjenu kako platforme pripravnosti za epidemiju mogu potencijalno biti prilagođene za davanje odgovora na pojavu corona virusa, uravnotežavanje postojećih R&D partnerstava radi ubrzanog razvoja antiviralnih agenata protiv virusa COVID-19 i pružanje podrške, kako savjetodavne tako i u sredstvima, različitim R&D konzorcijima koji se bave pojavom virusa.

Novčana i podrška u sredstvima
Milioni eura direktne novčane i podrške u sredstvima su dati kao vid podrške organizacijama koje su u srcu krize i koje su u poziciji da imaju direktan uticaj na zaražene pacijente i zajednice u Kini.
Kompanije članice EFPIAsu odmah reagirale u Kini, donirajući različita ključna sredstva, uključujući naprednu hiruršku opremu, antibiotike, opremu za dezinficiranje, serije opreme za testiranje na virus (na primjer, za uzimanje briseva iz grla), vitamine, zaštitnu odjeću, naočale, rukavice, maske i ostalo.

Integritet lanca snabdijevanja
Kako se situacija razvija, kompanije članice EFPIA nastavljaju sa prioritizacijom integriteta lanca snabdijevanja i zajedno sa EMA i drugim globalnim interesnim grupama proaktivno rade na prevenciji i ublažavanju svih potencijalnih nestašica.
U ovom trenutku, proizvođači nisu javili o nestašicama ili odgodama u proizvodnji.

Inovativna biofarmaceutska industrija ima kapacitet i znanje da pronađe i procijeni rješenja za prevenciju i tretman infekcije corona virusom i nastavit ćemo sa davanjem ažuriranih informacija o odgovoru na pandemiju, kao i doprinosu naših članica, kako se situacija razvija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *