NOVOSTI

Suradnja s institucijama – Predstavnici UIPL regulatorne radne grupe prisustvovali su sastanku s ALMBIH

Dana 9. oktobra 2024. godine, u okviru redovnih sastanaka, održan je sastanak između UIPL regulatorne radne grupe i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH – ALMBIH koju je predstavljala Nataša Grubiša, direktorica Agencije te Ana Petrović, direktorica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova.

Sastanak je dio kontinuiranih napora na jačanju suradnje između ovih institucija, s ciljem postizanja racionalne farmakoterapije i osiguravanja kvalitetne zdravstvene zaštite, koja je usmjerena na dobrobit pacijenata širom Bosne i Hercegovine.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je otežana dostupnost lijekova i medicinskih sredstava zdravstvenim radnicima i pacijentima. Predstavnici obiju strana razmijenili su mišljenja i iskustva o problemima s kojima se suočavaju, kao i o izazovima u suradnji s drugim relevantnim institucijama.

Glavni razlog poteškoća identificiran je u neusklađenosti zakonodavstva Bosne i Hercegovine s regulativama Evropske unije, te neprilagođenosti zakonodavnog okvira stvarnim potrebama tržišta i brzim promjenama u farmaceutskoj industriji.

Prisutni su se složili da je neophodno omogućiti zdravstvenim radnicima i pacijentima brži i lakši pristup sigurnim i djelotvornim lijekovima, kao i najsavremenijim terapijskim modelima. Za postizanje ovog cilja istaknuto je nekoliko potrebnih koraka:

  • Stvaranje odgovarajućeg ekonomskog, političkog i administrativnog okruženja.
  • Uključivanje svih relevantnih institucija u regulaciju tržišta lijekova i medicinskih sredstava.
  • Izmjena zakonodavstva u skladu s propisima Evropske unije i stvarnim zdravstvenim potrebama stanovništva.

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH kao članica Evropske federacije udruženja farmaceutske industrije (EFPIA), aktivno podstiče institucije da stvore povoljan okvir za ostvarivanje ovih ciljeva, te dijeli uvjerenje EFPIA da saradnja između farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika ima pozitivan uticaj na kvalitet liječenja pacijenata i razvoj budućih istraživanja.

Podsjećanja radi, Agencija je već ranije poduzela korake za harmonizaciju pravnih propisa s regulativama Evropske unije, podnoseći Direkciji za evropske integracije (DEI) prijedloge:

  • pravilnika o registraciji lijekova,
  • pravilnika o kliničkim ispitivanjima,
  • pravilnika o registraciji medicinskih sredstava

Dok su u završnoj fazi pripreme su i prijedlozi za:

  • pravilnik o farmakovigilansi,
  • pravilnik o sadržaju i načinu označavanja spoljašnjeg i unutrašnjeg pakovanja lijekova, te sadržaju uputstva za lijek.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci za poboljšanje dostupnosti lijekova, uz niz konstruktivnih prijedloga o daljoj saradnji između Agencije i UIPL-a.

Zaključak: Usvajanje podzakonskih akata se, nažalost, često odugovlači zbog kompleksne procedure koja uključuje veliki broj institucija, što usporava proces donošenja pravnih odluka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *